Steven van Kempen - Zelfstandig Musicus
 

CV

Steven van Kempen studeerde vanaf 2004 piano klassiek en orgel klassiek aan het conservatorium van Maastricht - Tilburg en Utrecht. 
Hij studeerde bij vooraanstaande docenten voor piano en orgel en volgde masterclasses bij o.a. Luca Scandali (Italië)voor Orgel.  Een concertpraktijk van orgel- en pianoconcerten volgde al tijdens zijn studie aan de conservatoria. De studie voor orgel werd tevens afgesloten met een recital op meerdere orgels uit verschillende tijdsperioden. Voor orgel heeft hij op vele internationale orgels in Europa mogen spelen. De orgels in Wenen en Salzburg worden door hem vaker bespeeld alsook de orgel in Nederland - België en Duitsland.  Als uitvoerend musicus werkt hij zowel als pianist en of als organist in de positie van solist of als begeleider van bekende solisten. Als pianist (solist) geeft hij voornamelijk concerten in Nederlandse en Belgische Kastelen en kerken. Het betreft hier voornamelijk solo/repertoire voor piano, maar ook werken met orkest komen soms aan bod zoals in o.a. het pianoconcert van J. Haydn in 2012 en het pianoconcert van E. Grieg voor 2 pianisten in 2013. Ook het concertrepertoires voor orgel van J.S. Bach - Cesar Franck en de Franse barokliteratuur vinden zijn weg naar de verschillende orgelconcerten. 

Verder studeerde Steven hoofdvakken Directie bij Joop Schets, Ludo Claesen en Jan Stulen
Hij sloot meerdere studies af in o.a. juni 2010 met o.a. het conservatoriumkoor van Maastricht.
Hij volgde masterclasses bij o.a. Jos van Veldhoven, Joop Schets, Sigiswald Kuijken en Edmond Saveniers.
Steven werkte in 2014 samen met Componist Bob Chilcott met koor en orkest in het Lincolncenter New York. 

Zowel koor- als orkestdirectie behoren tot zijn dagelijkse taak als dirigent en artistiek leider van verschillende koren en (kamer)orkesten en niet zelden ook van een Fanfareorkest / Symfonieorkest. Steven is vaste dirigent van kamerorkest Concertato dat in verschillende bezettingen tal van uitvoeringen geeft in Nederland / Duitsland en België, het kamerorkest dat ook (per gelegenheid) als symfonieorkest functioneert. Steven is voornamelijk naast het kamerorkest betrokken bij veel vocale muziek (ensembles en kamerkoren/oratoriumkoren). Bij de meeste grotere (orkest)producties staat het koor en de producties in combinatie met koor in zijn geheel zeer centraal. Als dirigent staat hij dan ook voor tal van (vocale) ensembles en dit vormt dan ook een belangrijk deel van zijn werkzaamheden. Ook als dirigent voor het openluchttheater Valkenburg is hij actief sinds 2018. 
Uitvoeringen als The Messiah van Händel, Schöpfung van Haydn, Requiem van Faure, Stabat Mater van Karl Jenkins, Peacemakers van Karl Jenkins, Requiem & Mass of Peace van Jenkins, Concertrepertoire van B. Britten Concertrepertoire van Mozart / Beethoven tot aan de Carmina Burana van Carl Orff en zelfs musicals (Phantom/ Les Miserables/) behoren tot zijn repertoirelijst met koor & orkest. 
Ook koor- en orkestwerken van Rutter heeft hij veelvuldig uitgevoerd waaronder alle Anthems, Requiem & Magnificat. Het Requiem van Bob Chilcott werd in Nederland veelvuldig door hem uitgevoerd in 2013/2014. 
Een completere lijst is te vinden op deze website.

Steven studeerde aan het conservatorium ook koorzang en solozang bij Peter Kokkelmans en Jan Gooren, en sloot ook deze studie zeer succesvol af. Verder is hij als componist werkzaam voor de uitgever Music Art Limburg en Music Art Nederland alsook voor Ostinato B.V. Nederland. Nieuwe composities voor koor en orkest en/of orgel/piano of andere instrumenten vinden hun weg naar de praktijk van de Limburgse muziekwereld.  

In 2013 mocht Steven verschillende prijzen winnen ten aanzien van de Limburgse korenwereld. Zo heeft hij de CD-Award 1ste prijs mogen winnen met Vocal Sollys uit Geleen, met Kamerkoor Concertato de prijs voor ''beste eigen compositie en met zijn koor uit Hoensbroek (Adelante Zingt) de publieksprijs.
Op het Limburgs Koren Festival mocht hij wederom met Vocal Sollys de 1ste prijs halen in de A-categorie (hoogste categorie met 242, 5 punten) en een plaats in het Nederlands Korenfestival 2014.

In 2014 werkte Steven samen met Bob Chilcott voor het befaamde concerthuis: DCINY.
 
DISCOGRAFIE

CD's Pianowerken (Klassiek tot modern/filmmuziek) 2004/2008
CD's Orgelwerken (3 tal cd's, en dubbelpotret) 2004/2008
CD Swinging Voices Sittard 2010
CD Kamerkoor Concertato 2011
CD Adelante Zingt 2011
CD Zonnestralen Geleen 2012
CD Vocal Sollys AUGUSTUS 2013
CD Kerst in Limburg SEPTEMBER 2013
CD Gregorian Chant MAART 2014 (Veni Creator...)
CD Mannenkoor St. Rochus (release: 6 April 2014)
CD KAMERKOOR CONCERTATO 2014 (MAY THE ROAD RISE TO MEET YOU)
CD REQUIEM BOB CHILCOTT  2014 (VOCAL SOLLYS/KAMERKOOR CONCERTATO/KAMERORKEST CONCERTATO)
CD Kamerorkest Concertato (release: 2014)
 
Artistieke Loopbaan

Steven is als uitvoerend musicus betrokken bij zowel het begeleiden van solisten/koren en instrumentalisten, alsook dirigent en scheppend musicus.
Hij heeft in zijn artistieke loopbaan wel honderden concerten in binnen- en buitenland mogen geven. Hij geeft pianoconcerten en orgelconcerten voornamelijk in Nederland en Euregionaal en geeft orgelconcerten op tal van plaatsen waarin Wenen en Salzburg een centrale plaats innemen. Echter ook natuurlijk de Nederlandse orgelpraktijk.
Als dirigent neemt hij dan ook een prominente plaats in, en heeft talrijke grote concerten met koren en kamerorkesten gegeven. Hij houdt zich met uiteenlopende muziek bezig van de "Messiah'' van Händel tot aan het Requiem van Bob Chilcott. Zowel oude muziek (Bach, Telemann, Clerambault) en nieuwe muziek (Chilcott, Rutter/Claesen/Jenkins) worden door hem veelvuldig uitgevoerd. Nieuwe uitdagingen worden zeker niet geschuwd. 

Ook heeft hij mogen musiceren voor het koninklijk huis (NL) en de president van Polen. Hij is tevens ''Musical Director'' van Music Art Limburg (muziekuitgever) alsook voorzitter van de koepelorganisatie "Music Art Limburg''. Steven is als dirigent een zeer actieve inspirator in de Limburgse, euregionale en internationale korenwereld. Concertreizen volgden naar Duitsland, Nederland, België, Frankrijk, Oostenrijk (2012) en New York (2014).  Wenen in 2015 en Salzburg in 2016 en 2017. 

Vanaf 2018 is hij als dirigent betrokken bij de Producties voor Openluchttheater Valkenburg, Kamerorkest- en koor Concertato Nederland en Ostinato Nederland Concerten. Als dirigent is hij voor verschillende grote en kleine producties betrokken in Nederland - België en Duitsland. 

DIRIGENT/GASTDIRIGENT

Steven is als dirigent en gastdirigent (vanaf 2002) verbonden  aan: (en verbonden geweest met:) Vocaal Ensemble Concertato te Heerlen, Vocal Group Sezako te Sevenum, Koor St. Jan Blerick, Vocal Group Brits te Maasbree, Pools koor Brunssum, Rejoice Nieuwenhagerheide, Gemengd koor Nijmegen, Con Amore Hoensbroek, St. Caecilia Vaesrade, St. Caecilia Ransdaal, Per Cantare Schinnen, Swinging Voices Sittard, Maastrichter Strijkorkest, Conservatorium koor Maastricht, Limburgs Projectkoor, St. Caecilia Wijnandsrade, St. Martinuskoor Gronsveld, Feeling Young Born, Vocaal Ensemble Geleen, Mannenkoor St. Rochus Waubach, Mannenkoor Schola Doenrade, Adelante bedrijfskoor Hoensbroek, Kamerkoor Concertato, Kamerorkest Concertato, Vocal Sollys, Francis Chorum, Capella Raduga, Cantus Ex Corde, DCINY choir en vele andere.